Intercambio muy mejor!!!
Door: Roel
Blijf op de hoogte en volg Roel
07 Juni 2006 | Ecuador, Quito
Ursul de Geer zou zeggen...Het is hier fantastisch!!!
Hier dan weer een bericht in het Nederlands op verzoek van een paar mensen waaronder ikzelf. Vandaag was me een dagje wel weer, in positieve zin dan natuurlijk! Ik had vanmorgen dus die intercambio. Was echt in alle opzichten een unieke en onvergetelijke ervaring. Van te voren zag ik er wel een beetje tegenop moet ik bekennen, ga er maar aanstaan, voor zo´n hele meute studenten een praatje houden en dan ook nog in het Spaans. Maar gelukkig viel het achteraf zoals gewoonlijk allemaal reuze mee en was ik heel blij dat ik it mee heb mogen maken. Marieke (mijn xplore genoot in crime) en ik moesten ons vanmorgen al om half 8 melden bij het college. Dit is echt nog zo´n ouderwets gebouw met houten planken en lange brede gangen. Voor dit alleen al het bezoeken waard dus. Alle studenten op deze school dragen allen dezelfde kleding, zo dragen meisjes hier allemaal blauwe pakjes met een rok. Verder lange opgetrokken witte sokken met zwarte sandaaltjes eronder. Jongens waren zwaar in de minderheid vandaag, maar ook zij droegen blauwe pakken met een grijze broek. Eenmaal binnen moesten we ons eerst melden bij de directrice, want we waren immers belangrijke en hoogaanziende gasten uit Nederland! Eenmaal in het lokaal aangekomen waar het dan allemaal ging gebeuren konden we met de voorbereiding beginnen. Snel onze posters over het koningshuis opgehangen. Na een voorwoordje door een onderwijzer die ons aan de studenten voorstelde kreeg Marieke als eerste het woord. Zei vertelde over ons programma wat ik intussen aan de studenten had uitgedeeld. Daarna was het aan mij om de spits af te bijten om wat over mijzelf te vertellen en in het bijzonder over waarom ik deze reis maak. Ik had mijn tekst van te voren opgeschreven want ik ben nog niet zover dat ik uit mijn blote hoofd Spaans kan spreken. Nadat ook Marieke zichzelf had voorgesteld hebben we het kort over het Xplore project gehad, vanwaaruit wij hier zijn. Voor de mensen die het nog niet weten, dit is een uitwisselingsprogramma opgesteld en gesubsidieerd door het ministerie van buitenlandse zaken, bedoeld om meer draagvlak te krijgen onder jongeren in zowel buiten als binnenland voor ontwikkelingssamenwerking. Dit is de ook de reden geweest voor deze intercambio met Ecuadoriaanse studenten. Hierna vertelde Marieke wat algemene informatie over Nederland zoals de ligging, de hoofdstad Amsterdam, multiculturele samenleving enz.
Hierna nam ik het woord om wat over het koningshuis te vertellen. Vervolgens vertelde Marieke weer wat over onze regering en wetten. Ook vertelde zei wat algemene dingen over jongeren in Nederland, dat ze bijvoorbeeld eerder het huis uitgaan om te studeren. Dit is een groot verschil met Ecuador waar de jongeren heel lang bij hun ouders blijven wonen. Als laatste hebben we het nog gehad over onze liberale wetten. Zo hebben we 4 thema´s met ze besproken namelijk: Dat softdrugs in Nederland legaal is, over de abortuswet, euthanasie, en het homohuwelijk. Vooral het laatste onderwerp sloeg behoorlijk aan onder de vooral vrouwelijke studenten. (16 en 17 jaar overigens) Ik werd trouwens de kleren van mijn lijf gekeken zowat en moest ook na de presentatie een aantal keer op de foto. Voelde me voor heel even een belangrijk iemand, ik hoefde nog net geen handtekeningen aan ze uit te delen. Na onze presentatie was het de beurt aan de studenten om wat over Ecuador te vertellen. Hier zaten hele interessante dingen bij, zo weet ik nu bijvoorbeeld waarom de vlag van Ecuador geel,blauw en rood gekleurd is. De kleur geel staat namelijk voor de vruchtbaarheid van de grond, waar velen gewassen zoals tarwe door kunnen groeien. De kleur blauw staat voor de oceaan en de hemel, en de kleur rood staat voor het vele bloed wat vergoten is tijdens de oorlog met de Spanjaarden waardoor Ecuador onafhankelijk werd. Verder hebben ze veel over het land en de cultuur verteld. Jammergenoeg kan ik niet alles goed volgen door de taal, maar gelukkig waren er ook live optredens. Zo lieten ze traditionele kleding zien en ook kregen we een dans te zien, heel erg mooi allemaal! Als laatste werden we getrakteerd op een buffet van allerlei tipische etenswaren van hier. Zo heb ik dan nu eindelijk een stukje cuy (hamster) geproefd. Dit is immers het nationale gerecht van Ecuador! Ik moet zeggen dat het niet echt lekker smaakte, maarja het was ook vroeg in de morgen he. Al met al was het dus een zeer geslaagde bijeenkomst waarvan iedereen wat van elkaar geleerd heeft en daar was het uiteindlijk allemaal om te doen!
Dan wil ik jullie nu nog wat vertellen over de algemene leefomstandigheden en levenswijze in dit prachtige land.
Om te beginnen even over de kinderen in mijn project. Medisch gezien zijn de kinderen in een redelijke tot goede staat. Ze krijgen gevarieerd gezond voedsel elke dag en ook worden ze goed verzorgt.
Fysiek zijn de kinderen ook in een redelijke tot goede staat, ze krijgen genoeg beweging op het project o.a zwemmen en paardrijden.
Zelf gaat het me fysiek ook bijzonder goed af hier. Alleen de eerste paar dagen na mijn aankomst in Quito heb ik wat last gehad van de hoogte maar dit is normaal. Verder heb ik vorige week pas voor het eerst last gekregn van diaree, maar de pillen daartegen werken goed! Tijdens mijn trip naar de jungle ben ik wel een aantal keer gestoken, maar dit behalve wat jeuk verder geen gevaar voor mij op omdat er in Ecuador geen malaria heerst.
Qua werkwijze is het enige grote verschil eigenlijk dat hier alles wat gemoedelijker gaat. Tijd speelt hier ook geen belangrijke rol net zoals een agenda. Hierdoor heerst er niet zo´n grote werkdruk als bij ons in Nederland en wordt er ook niet zo gejaagd.
Het vervoer daarentegen is wel erg gejaagd hier. Als ik hier in een bus stap bijvoorbeeld rijd de chauffeur al aan voordat ik net goed ben ingestapt. Ook worden de bussen hier gebruikt als rijdende verkoopplaats. Zo stappen er vaak personen in die hun produkten proberen te verkopen aan de reizigers. Ook heb ik al 3 keer meegemaakt dat er een artist in de vorm van een gitarist met zang wat geld probeert te verdienen in de bus. Dat maak je in Nederland ook niet snel mee, live muziek in de bus! Quito is een erg druke stad qua verkeer en er wordt dan ook veel getoeterd door automobilisten en chauffeurs van bussen en taxi´s. Je ziet hier ook opvallend veel taxi´s trouwens, dat viel me de eerste dag meteen al op. De tarieven in het verkeer zijn hier overigens heel goedkoop. Voor een busrit in quito zelf betaal je 0,25$ en voor een busrit buiten Quito zo´n 1$ per uur. Ook de taxi is redelijk goedkoop, gem 2$ per rit in Quito.
De werkomstandigheden In Quito zijn wel redelijk volgens mij. Alleen de mensen die op straat en tussen het verkeer hun geld proberen te verdienen leven ongezond door de vele uitlaatgassen. Vooral tijdens de warme maanden met veel zon blijft de smog lang hangen in de stad.
Qua klimatologisch invloeden kan ik zeggen dat Quito best aangenaam ligt zo hoog in de Andes. Zo schijnt hier meestal ´s ochtends de zon en ´s middags wordt het meestal wat bewolkter. Dit komt omdat het regenwoud zich dan opwarmt en dan de wolken naar de andes trekken. De temperatuur is hier altijd wel aangenaam, zo´n 20 graden gem. Ik heb het dan ook nog niet echt koud gehad hier( behalve dan toen ik de Chimborazo vulkaan tot op 5000 meter hoogt beklom) ,al koelt het ´s avonds wel altijd af hier tot een graad of 10 a 15. Aan de kust is het gem genomen warmer natuurlijk en ook in het regenwoud kan het aardig warm worden, maar hier heb je ook weer meer natte periodes.
Qua voedsel worden er vooral veel tropisch produkten als fruit, koffie en cacao uit de jungle naar het hooggeberte geexploteerd. Vanuit de kust natuurlijk veel vis en andere zeedieren.
De armoede in Quito heest vooral in de buitenwijken, omdat ik er hier in Mariscal (een rijke touristenbuurt)weinig van merk, op een aantal straatkinderen en wat arme verkopers na. Doordat deze buurt zo rijk is trekt het automatisch bedelaars en criminelen aan die hier logischerwijs denken dat hier wat te halen valt. Wanneer ik de binnenlanden introk merkte ik wel veel meer van de armoede. Ik zag het vooral aan de slechte staat van de huizen. Zo zijn de meeste huizen ook nog niet af, meestal staat er 1 verdieping en komt de 2de pas als er weer geld is. In de jungle waren de meeste huizen van hout, alleen de rijkere mensen kunnen zich daar een stenen huis permiteren.
Wat mijn eigen veiligheid betreft is het alleen te hopen dat ik niet berooft of overvallen wordt. Dit heb ik helaas niet zelf in de hand, al ben ik natuurlijk wel extra alert hier op straat en in de bus. wat mijn gzondheid verder aangaat moet ik gewoon opletten met wat ik eet en drink. Van de natuur heb ik verder weinig te vrezen hier want de kans op een natuurramp is nihiel hier. Wel zijn er regelmatig vulkanisch activiteiten, maar schijnbaar zijn er de laatste jaren nooit levensbedrijgende situaties geweest bij een vulkaanuitbarsting.
Ook de veiligheid van de lokale jongeren is naar mijn inziens gelijk, al leven zij hun hele leven al in deze vieze en ongezonde stad qua uitlaatgassen en hoef ik nog maar 2 weken dit te ondervinden.
Zoals ik al eerder zei zie je in Ecuador veel westerse invloeden. Zo zijn er vooral veel Amerikaanse bedrijven die hier een slaatje proberen te slaan uit de overwegend arme bevolking. De problematiek van dit land zit hem dan ook volgens mij in de onstabiele regering. Als ik jullie vertel dat Ecuador de afgelopen 10 jaar wel meer als 5 presidenten gehad geeft, met ieder weer zijn eigen belang om voor te strijden. Op deze manier kun je geen stabiel beleid voeren volgens mij, waar de voor het merendeel arme bevolking daadwerkelijk wat aan heeft. Maargoed, wie ben ik om hier wat over te zeggen. Ik vind dat ik nu wel genoeg gezegt heb voor dit moment.
Tot snel dus maar weer!
Saludos Roel (el bokko)
12 Juni 2006 - 12:52
The Smoellie®:
Hey Broeder..
Zeer zeker een interessant verslag.. Veel leuke weetjes. Wederom succes en veel plezier verders..
't ga je goed Bokkie.. -
09 Juni 2006 - 22:42
Marieke:
Goed verslag partner. Kun je mij die foto´s ook nog doormailen? Ik krijg weer spontaan kotsneigingen als ik die hamster zie, maar stuur ´m toch maar ff door.... -
07 Juni 2006 - 08:44
Breinaard:
Goed bezig Bokkie!
Echt gaaf om te lezen!
En wat betreft die hamster, geef mij die banaan op de achtregrond maar!! T ga je goed! -
07 Juni 2006 - 09:01
Mieke:
Hooi daar!
Wat leuk om allemaal te lezen dat je het zo goed hebt! Geniet van deze onwijs gave levenservaring.
Tot....?? -
07 Juni 2006 - 19:28
Je Zusje:
Hee broer,
Wat een leuk en vooral informatief verslag weer!
Het regende vast die dag dat je hem schreef, maar serieus ik ben veel nieuwe dingen teweten gekomen.
Verder is het natuurlijk super om op zo'n school te staan en je verhaal te doen.
En het is ook gemakklijk dat je niet alleen als Nederlander daar stond.
Leuk om eens te zien hoe men zich daar kleedt en hoe zo'n gebakken hamster eruit ziet haha.
En owja even over die keuken, pestkop!
Die van ons staat er ook mooi bij, maar we laten nog wel wat liggen voor je voor als je terug bent.
Ben maar niet bang ;)
Staan er deze 2 weken nog dingen op het programma ?
Bijvoorbeeld net zoiets als het Intercambio?
Ik kijk alweer uit naar je volgende verslag.
Aangezien op msn de gesprekken toch niet zo soepel verlopen omdat er veel te veel te vertellen is natuurlijk.
Tot lees'
Dikke kus (K) -
08 Juni 2006 - 02:44
Carla:
Hoi Roel,
Leuk berichtje! Vooral interessant om dat te lezen over de Ecuadoriaanse vlag.
En natuurlijk de presentatie; van Marieke had ik alleen een mondeling verslag gekregen.
Mooie opgeruimde keuken trouwens, dus je kunt het toch wel: opruimen. Of heeft Larissa daarvoor gezorgd?!
Groetjes uit Spidernet. -
08 Juni 2006 - 11:07
Marielle:
Super verslag! Knap van je om voor zo'n grote groep te praten zeg, en nog wel in het spaans! petje af! Alleen die hamster zeg, ik als goede dierenvriend zou denk ik spontaan over mijn nek zijn gegaan. Maar ja, je moet de waarden en normen van een vreemd land natuurlijk ook respecteren. Je zult wel veel aandacht van de dames gehad hebben, zo'n mooie lange blonde adonis tussen al die donkere dames!! hi, hi,. Ik kijk met plezier weer uit naar je volgende verslag.
dikke kus van je nicht uit maarheeze -
10 Juni 2006 - 10:00
Riny:
Hey Roelus!
Je weet ons wel bezig te houden. Geweldig verslag en wéér een fantastische ervaring opgedaan. Fijn om te lezen allemaal.
Nu zal er wel gefeest worden in Ecuador met de overwinning op het WK tegen Polen. Geniet ervan!
Kus, mama -
11 Juni 2006 - 10:21
William En Lisette.:
Hallo Roel, hier een berichtje van je neef William uit dommelen. Sinds gisteren hebben we internet en gaan zeker jouw avontuur volgen het verslag was geweldig.Heel veel succes daar in ecuador.Pas goed op je zelf en we kyken uit naar je volgende bericht. Groetjes en veel liefs van William en Lisette.