Adios Ninos... Yo me voy a Galapagos! - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Roel Smulders - WaarBenJij.nu Adios Ninos... Yo me voy a Galapagos! - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Roel Smulders - WaarBenJij.nu

Adios Ninos... Yo me voy a Galapagos!

Door: Roel

Blijf op de hoogte en volg Roel

24 Juni 2006 | Ecuador, Quito

Hola beste lezers van mijn journal!
Hartelijk dank ten eerste voor de reacties op mijn stelling, het was inderdaad een lastige, ikzelf ben van mening dat elk kind gelijke kansen moet hebben dus ook gelijk onderwijs. Dan maar wat extra aandacht voor sommigen als dat nodig is. Niet iedereen is natuurlijk hetzelfde.
Maargoed, ik vond het weer hoog tijd worden voor een nieuwe update vanuit Quito!
Ik heb vandaag mijn laatste werkdag gehad op mijn project. Het was een bijzondere dag mede omdat ik met 6 kinderen naar een indoor voetbalhal ben geweest om daar met de kinderen wat voetbal spelletjes te doen. Dit werd weer door een man gefilmd om zo wat meet aandacht te krijgen voor gehandicapte sport leek me. Verder heb ik natuurlijk afscheid genomen van de therapeuten en de directrice, en om niet te vergeten natuurlijk de kinderen. Terugkijkend om de afgelopen 4 weken overheerst een tevreden en voldaan gevoel al had ik van te voren gedacht dat ik veel meer kon betekenen voor de kinderen. Maar hier heb ik me al vrij snel nadat ik een paar dagen had gewerkt overheen gezet en mijzelf beseft dat het nu eenmaal al heel goed geregelt is bij Reina de Quito.
Ik heb net ook de materialen( pennen, kleurtjes, een kleurboek, en vouwpapiertjes)die ik vanuit Nederland had meegenomen op school afgegeven met als boodschap om ze te besteden aan een project die het veel harder nodig heeft dan Reina de Quito.

Ik wil nu ook even van de gelegenheid gebruik maken om mijn project te koppelen aan de milleniumdoelen.
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen, waaronder ook Nederland, afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Deze afspraken zijn de millenniumdoelen. Dat betekent vóór 2015 onder andere: schoon water voor iedereen, alle kinderen basisonderwijs, extreme armoede halveren, verspreiding van AIDS en malaria stoppen en moedersterfte omlaag.

De eerste zeven doelen richten zich vooral op wat er in ontwikkelingslanden moet verbeteren. Het achtste doel slaat op wat ontwikkelde landen moeten doen: het creëren van een eerlijk handelssysteem, schuldverlichting voor ontwikkelingslanden en toegang tot betaalbare, noodzakelijke medicijnen. Elk jaar wordt de voortgang gemeten en internationaal gerapporteerd. Zo kan tussentijds druk worden uitgeoefend op rijke en arme landen om inspanningen te vergroten.

De onderwerpen van de millenniumdoelen zijn niet nieuw. Maar wel nieuw is dat voor het eerst een internationale afspraak is gemaakt met kwantitatieve, concrete doelen en aan een tijdpad gebonden. Zowel ontwikkelingslanden als donorlanden hebben zich vastgelegd op deze afspraken.

Wat doet Nederland aan de millenniumdoelen?

Nederland vindt het belangrijk resultaten te boeken bij ontwikkelingssamenwerking, waarbij zij zich speciaal inzet voor het behalen van de millenniumdoelen. Nederland rapporteert regelmatig over de inspanningen van de Nederlandse regering: gaan er dankzij de Nederlandse steun meer kinderen naar school? Hebben meer mensen veilig drinkwater gekregen?

Hoe stimuleer je nu concreet dat meer mensen zoals ik zich gaan inzetten voor projecten en dus ook hun bijdrage kunnen leveren aan de millenniumdoelen zowel ter plaatse als in Nederland?

Je vindt meer informatie over de millenniumdoelen op www.millenniumdoelen.nl en www.minbuza.nl

Over de doelen in relatie met het project Reina de Quito kan ik kort zijn, ik vind namelijk dat het project deze doelen allang behaald heeft tenminste in hoeverre ze betrekking hebben op het project. De kinderen krijgen schoon drinkwater en gezond voedsel. Verder krijgen ze geen basisonderwijs omdat het een speciale doelgroep is, maar hen ontwikkeling wordt wel zo goed mogelijk gestimuleert d.m.v vele oefeningen en begeleiding.

Dan is het nu tijd voor me om vooruit te kijken omdat ik zondagmorgen weer in het vliegtuig stap en Quito voor 1 maand ga verlaten. Op de galapagos eilanden wacht namelijk mijn volgende project en avontuur!
Ik heb er heel veel zin in uiteraard mede omdat ik Quito na 7 weken ook al wel een beetje moe aan het worden ben en de Galapagos natuurlijk de totaal omgedraaide wereld is! Geen druk en stinkend verkeer meer, maar in de plaats daarvan prachtige natuur en unieke diersoorten die op mij wachten.
Zodra ik zondag gearriveerd ben daar zal ik jullie uiteraard mijn eerste indrukken die ik heb opgedaan daar vertellen!

Ik heb trouwens voor de liefhebbers nog een nieuwe stelling bedacht, hopelijk krijg ik er weer een paar reacties op. Het is een stelling die op mij persoonlijk hier heel erg van toepassing is. Het is de volgende...

Bedelende of smekende kinderen, ouderen, of gehandicapten , kortom: minder bedeelden, moet je altijd wat geld of eten geven.

Ik zal ik mijn volgende bericht mijn persoonlijke ervaringen over deze stelling aan jullie toelichten.

Dan nu als laatste heb ik nog wat informatie en feitjes over Ecuador voor diegene die daarin is geinterresseerd.

- In het jaar 1529 kwamen de eerste Spanjaarden aan aan de kust van Ecuador om vervolgens het land in te pikken.

- Na een lange oorlog werd Ecuador uiteindelijk pas in 1822 onafhankelijk.

- 63% van de inwoners in Ecuador in Rooms Katholiek, 18% protestant en de overige zijn ongelovig.

- Het gemiddeld inkomen in Ecuador is 143$ per maand. Erg weinig.

- Als ik jullie dan vertel dat een privatico (prive) school tussen de 1000 en 700$ per maand kost. Alleen voor de erg rijke dus. 63% van de kinderen gaat dan ook naar een publico ( publieke) school.

- 63% van de totale bevolking is werkloos.

- In Ecuador zijn in totaal 800.000 straatkinderen waarvan er 44% als schoenpoester wat proberen te verdienen en 14% werkt in de prostitutie.

- De belangrijkste inkomstenbron in Ecuador is petrolieum, daarna geld wat migranten uit vooral de U.S.A en Europa opsturen naar familie, daarna de bananenverkoop en als 4de het toerisme.

Ik hoop dat jullie nu weer wat wijzer zijn geworden!
Tot snel vanaf de Galagagos...
Saludos Roel.

• 12 Juli 2006 - 23:02

Sebastian:

hey roel, after 2 or 3 weeks I finally made my way to your homepage. Of course I dont unterstand anything of the messages you post, but at least the pictures look nice. In case you are in quito again before you take off for holland, just tell me (sebastian_stumpner"at"web.de) and maybe we can go out one more time. Hope you are having a nice time on the galapagos.
    Best,
    Sebastian

• 24 Juni 2006 - 08:39

The Smoellie®:

Hey Bokko,

Dit keer houd ik het kort:

- Weer leuk om te lezen hoe 't met je gaat en wat er zelf in je om gaat.
    - Interessante info die je meldt.
    - Lachuh foto's (plus ondertekst)
    - Stelling: Ik vind 't een druppel op een gloeiende plaat.. Er moet van 'bovenaf' iets aan gedaan worden. Maar 't kan natuurlijk nooit kwaad om minder bedeelden eten of drinken te geven.. Geld moet je natuurlijk mee uit kijken, i.v.m. uitgave aan verkeerde dingen (zoals drank en drugs)

Succes op de Galapagos..

(ps. Doe Charles Darwin de groeten als je 'm ziet.. ;))

• 24 Juni 2006 - 11:26

Riny:

Zo Roel, je hebt weer aardig je best gedaan om ons te informeren. Triest om te lezen dat er zo'n grote werkloosheid is en dat de mensen van zo weinig rond moeten komen. Dit benadrukt weer hoe goed wij het hier hebben en toch durven we soms nog te klagen!
    Je stelling vind ik moeilijk. Natuurlijk moet je de "noodsituaties" proberen te helpen, maar met een beetje kleingeld kunnen zij ook niet veel. Zoals Mark ook al aangaf moet de staat actief zijn om meer werkgelegenheid te scheppen zodat de mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Ik wens je een goede vlucht naar de Galapagos en hou ons vooral (ook met foto's) op de hoogte over deze paradijselijke eilanden.
    Geniet vooral.

kus mama.

• 24 Juni 2006 - 11:28

William En Lisette.:

Dag Roel het is fyn om te lezen dat het goed met je gaat. Wy vinden over de stelling als je wat kunt missen is het niet verkeerd om de minderbedeelde in de samenleving te helpen. Je moet het zo zien stel dat jezelf diegene was die je helpt dan ben jezelf ook bly dat er iemand is die je helpt.We zyn op deze aardbol om mekaar te helpen niet waar? Een goede vlucht zondag en we kyken uit naar het volgende bericht groetjes uit dommelen van een psv en ajax supporter.

• 25 Juni 2006 - 10:01

Je Zusje:

Hee Broer
    Ik vond het weer leuk om een verslag van je te lezen.
    Werd wel tijd eigenlijk haha :P
    Ik vind echt dat er hele interessante informatie instaat en dat ik het wel boeiend vind om te lezen, al zou ik zelf nooit de informatie op zijn gaan zoeken.
    Wat je stelling betreft:
    Ik denk dat je minder bedeelden heus wat geld kan geven, zeker daar. Daar hebben ze geen andere keus. Ofja niet veel, aangezien er ook zoveel werkloosheid is.
    Als je hier kijkt, hier is het grotendeels je eigen schuld als je op straat terecht komt, niet willen werken, drugs/drank gebruiken etc.
    Dat laatste kan daar natuurlijk ook wel het geval zijn, maar ik geloof niet dat het een groot deel is.
    Verder zijn de foto's ook weer schattig, en ik ga vanavond even de foto's bekijken die je gestuurd hebt. :)
    Veel plezier&succes op de Galapagos!

Kusje je Zusje

• 25 Juni 2006 - 19:21

Annie Verstraeten:

Nog steeds lees ik je verslagen van je belevenissen in Ecuador.
    Je hebt nu je werktijd er op zitten en zoals ik tussen de regels door lees had je verwacht dat je meer had willen betekenen voor de kinderen. Misschien dat je (na terug keer van de Galapagos) nog de tijd vind om naar een project van Melanie te gaan kijken zodat je kunt vergelijken. Fundation Reina wordt gesponsord door grote bedrijven maar met veel minder geld kun je al heel veel betekenen voor de kinderen daar.
    En ja je vraag of je geld moet geven. Wij zijn ook steeds weer geneigd om de bedelende kinderen met hun lieve snoetjes geld te geven. Maar beter is als je ze wat wilt geven om voor hun wat eten te kopen. Want veel kinderen moeten gaan bedelen van de ouders zodat die er drank of drugs voor kunnen kopen. Oudere gehandicapten is een ander verhaal die geven we soms wel geld.
    Roel geniet van je tijd op de Galapagos.

• 25 Juni 2006 - 23:19

Carla:

Hoi Roel,

Ik heb je vorige week vanuit Colombia nog gemaild, kan het zijn dat mijn mail in de map ¨ongewenste items¨ terecht is gekomen? In ieder geval ben ik nu weer in Quito en loop je net mis, dus daarom maar even een berichtje via je site. De sites zijn: www.rotaract.nl of van mijn club www.rotaractdb.nl. Als je verdere info nodig hebt, dan hoor ik het wel he?!

Wat betreft je stelling: ik vind het zelf een moeilijk onderwerp. Geld geven of iets kopen doe ik nooit van kinderen. Kinderen staan daar in opdracht van hun ouders en met die keuze ben ik het niet eens. Eten geven aan kinderen zou wel kunnen, doe ik eigenlijk ook nooit, maar je brengt me wel op een idee. Wat betreft de ouderen of gehandicapten, zou wat kleingeld geven wel kunnen.

Groetjes!

• 27 Juni 2006 - 00:56

Kim:

Tijdens het typen heb ik maar even pauze genomen om te kijken wat je allemaal uitspookt daar aan de andere kant van de aardbol. En je bent goed bezig! :)
    Succes daar! X Kim